Minunea Naturii la tine Acasă

E un Miracol atât gustativ cât și terapeutic. Deși este mai puțin cunoscută, dulceața de soc are o aromă pe care dacă nu o simți cu propriile papile gustative, nu vei știi niciodată ce ai putea pierde.

Preparăm împreună acest Elixir al Bucuriei de ani buni. Iubitul meu este Fericit de două ori. Odată pentru gustul fin de dulceață savurat așa cum odinioară bunicile noastre serveau dulceața musafirilor. Pe o farfurioară, doar o singură linguriță plină cu bobițele învelite de un sirop gros și parfumat, alături de un pahar cu apă rece de izvor. Era tot ce îți puteai dori. Pe de altă parte visează cu ochii deschiși la bomboanele din pulberi de semințe de tot felul, care au ca bază aceeași Minunată dulceață de soc.

Culegem ciorchinii cu fructe mici și negre în drumețiile noastre pe dealuri sau la munte, la vreme de toamnă, unde in zonele umbrite de pe văi sau la marginea pădurilor tinere, descoperim o mulțime de arbuști de soc cu crengile aplecate de rod.

Dulceața este ușor de preparat:

  • Alegem bobițele negre de pe ciorchine, le spălăm de frunze și eventuale gâze, le scurgem bine de apă;
  • Cântărim fructele, pregătim zahărul în cantități egale și apa pentru topirea zahărului (100 ml/1 kg zahăr);
  • Preparăm un sirop, la cald, din zahăr și apă, apoi adăugăm fructele;
  • Fierbem la foc mare până la evaporarea apei din amestec;
  • Adăugăm felii de lămâie tăiate subțiri spre sfârșitul operațiunii;

Dulceața este gata atunci când picurând sirop de pe lingura de lemn pe o farfurie rece, picătura de sirop va descrie o jumătate de sferă, asemeni unei mărgele, cu o consistență fermă, nedeformabilă;

  • Punem dulceața în borcanele curate, pregătite din timp, închidem cu capace, verificând etanșeitatea.
  • Depozităm borcanele învelite în pături sau prosoape groase. Astfel se vor răci treptat, se vor închide ermetic și se vor putea păstra ani de zile, în cămară, la loc răcoros și departe de razele soarelui. Asta doar dacă nu scapă vreun membru al familiei noastre în raftul cu borcane cu dulceață.
  • Punem etichete pe fiecare borcan, etichete scrise de mână, cu drag și eventual cu anul „punerii în operă”, apoi aliniem borcanele pe raftul cămării, ca pe niște Soldați Veghetori ai Templului cu Bunătăți.

Mulțumim Natură pentru Minunea Dăruită Casei Noastre.