Un Dar de Iubire, doar pentru Tine

Sunt Româncă.

Ca și Tine am primit o moștenire de la Strămoși, Moștenire pe care am datoria să o duc mai departe. Un Dar de Iubire de la Bunii și Stră-Bunii mei, pe care să-l împărtășesc urmașilor mei.

Sunt Româncă și asta mă obligă să respect tradiția Strămoșilor, să duc mai departe ce am învățat de la Părinții și Bunicii mei.

Odinioară, în fiecare casă, indiferent de vârstă, româncele pregăteau firele, apoi pânza, pentru straiele familiei. Le brodau cu Iubire, cu semne învățate de la mamele și bunicile lor, semne a căror înțeles spuneau povești tainice doar de ele știute.

Limbajului secret pe care Strămoșii mei le-a pus pe pânza țesută în casă, cu fire răsucite și vopsite în culorile curcubeului, este o parte din Cunoașterea întregului Univers. Adunat în fire împletite cu grijă, în fire de Lumină, semnele Ancestrale de pe Iie au Darul de a proteja, de a îndruma, de a povățui și de a povesti celei ce o poartă, tot ce trebuie să Știe și să Ducă mai departe.

E nevoie să îți coși propria-ți Iie, cu mâinile tale, pentru a putea înțelege povestea pe care o dezvăluie Semnele Tainice. Doar astfel vei descoperi în Tine, ce Ești și care îți este Menirea. Abia atunci vei primi în Dar Cunoașterea pe care Neamul Tău a păstrat-o pentru Tine. Doar pentru Tine.

Odată ce pui pe pânză semnele Iiei Tale vei înțelege Tot ce nu ai înțeles până atunci chiar dacă Mama Ta sau Bunica Ta ți-au șoptit cu vorbe dulci în poveștile copilăriei.

Vei înțelege că Neamul tău merge mai departe prin Tine și cu Tine. Ca atitudinea Ta este definitorie pentru Viitorul Neamului Tău. Că tot ce tu înveți, vei transmite copiilor tăi așa cum și tu la rându-ți ai primit în Dar de la Strămoșii tăi.

Datoria de Onoare a fiecărei Fiice a acestui Pământ Românesc este să învețe și să își coasă propria Iie. Iia care va duce mai departe Taina Neamului Său.

Astfel Urmașii Noștri vor putea duce mai departe, cu Onoare și Respect ceea ce primesc în Dar de la Tine.

Tu ai Iia Ta, cusută de Tine?
_________________

íie (-íi), s. f. – Bluză țărănească, un fel de cămașă din pînză de in, cu pieptul brodat în șiruri colorate. – Var. ie. Lat. lῑnea „de pînză” (Cipariu, Gram., 90; Densusianu, Hlr., 158; Pușcariu 774; REW 5064; DAR), cf. alb. ljinë (Philippide, II, 644), sard. lindza (Wagner 109), fr. linge.
sursa: DER (1958-1966) 

 

Sursa foto: http://semne-cusute.blogspot.ro/search/label/din%20BANAT?m=0